Pracodawca musi zapewnić zatrudnionej kadrze dostęp do wody pitnej i wynika to z Kodeksu Pracy. Jasno mówi o tym Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279).
Spis Treści
Woda dla pracowników
W większości przypadków mówi się o konieczności zapewnienia napojów w sezonie letnim, kiedy upały zagrażają odwodnieniu organizmu czy też przegrzaniu. Woda musi być dostępna zawsze, kiedy temperatura na otwartej przestrzeni przekracza 25 stopni Celsjusza bądź 28 stopni Celsjusza w pomieszczeniu zamkniętym.
Co ciekawe, napoje mają być dostarczane przez cały rok pracownikom fizycznym, jeśli ci w ciągu całego dnia pracy wykazują efektywny wydatek energetyczny organizmu – w przypadku mężczyzn jest to 1 500 kcal, w przypadku kobiet 1 000 kcal.
Istotne jest to, że napoje mają być dostarczane w ilości odpowiedniej, by zaspokoić pragnienie wszystkich pracowników, a zatrudniony personel otrzymuje je bezpłatnie.
Przepisy BHP potwierdzają, że za brak dostarczenia napojów do miejsca pracy pracodawca może zostać obciążony karą grzywny. Skargę na niego mogą zgłosić do Inspekcji Pracy sami pracownicy.
Dostęp do wody – wybór pracodawcy
Pracodawcy coraz rzadziej nabywają dla pracowników tradycyjne butelki z wodą pitną. Częściej inwestują za to w dystrybutor wody. Ten w najpopularniejszej formie to dystrybutor na baniaki. W nich znajduje się czysta, zdatna do picia bez obróbki termicznej woda. Same dystrybutory oferują wodę schłodzoną albo gorącą. Jedyny minus to fakt, że woda z dystrybutora nie leci bezpośrednio, ale właśnie z baniaków. Te trzeba magazynować, zamawiać i wymieniać, co może sprawiać pewien problem.
Alternatywą dla baniaków jest dystrybutor do wody bezbutlowy, dzięki któremu czysta woda płynie bez żadnych ograniczeń. Te najnowocześniejsze urządzenia oferują wodę zimną bądź gorącą, a nawet wrzątek. Pracownicy mają też do wyboru wodę niegazowaną lub gazowaną. To rozwiązanie, dzięki któremu woda zdatna do picia dostępna jest bez jakichkolwiek ograniczeń. Przydaje się zawsze wtedy, gdy w firmie zatrudniona jest duża liczba pracowników. Wtedy dystrybutory baniakowe, czajniki bądź dzbanki z dodatkowym filtrem zupełnie nie zdają egzaminu.
Podsumowując, świadomość polskich pracodawców w kwestii organizacji jak najlepszych warunków pracy zatrudnionemu personelowi wzrasta. Cieszy fakt, że w końcu spełniane są minimalne wymagania, które przecież mają duże znaczenie dla efektywności pracy. Pracownicy nie są już traktowani po macoszemu, coraz rzadziej obserwuje się też wyzysk. Dostęp do wody pitnej nie jest dla właściciela firmy przecież dużą inwestycją, a dla samych zatrudnionych znacznie zwiększa komfort pracy. W większości firm, jakie działają na terenie naszego kraju, dystrybutory z wodą pitną dostępne są zresztą nie tylko w czasie upałów, ale przez cały rok.
Artykuł ekspercki został przygotowany przez: https://woda365.pl – Świeża i zdrowa woda z dystrybutora.