TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ODŻYWCZE Truskawki są drinku z specjalnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ODŻYWCZE

 

Nie jedynie świetnie smakują, ale również mają korzystny pomysł na bliskie zdrowie. Niektóre z pomocy które daje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
mają robienie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety produkty te potrafią istnieć też szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to niezastąpione źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wybiera się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w współczesnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie przychodzą na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za dobre funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz zwiększa pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który pomaga spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają poważny czerwony kolor).

Truskawki to w 90% woda, wśród której produkty zawierają dużo błonnika, cukrów oraz białka. Posiadają dużo mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natury

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Cecha ta występuje z ochronnego działania owoców na kształt krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie ale przed chorobami układu krążenia, ale też zmianami poziomu cukru we krwi.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który posiada życie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a jeszcze powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stabilnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa więcej na postęp liczby antyoksydantów we natury, tym jedynym wzmacnia system immunologiczny. Elementy te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału oraz kolejnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie przychodzą na działanie i książkę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co robi, że oczyszczają swój układ z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i zarządza procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno podawany jest w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale także trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obowiązującemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają umieszczaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), oraz wysokiej dawki witaminy C, ułatwia przyswajanie tego pierwiastka. Dlatego sugeruje się wegetarianom a osobom, jedzącym mało mięsa zaraz po spożyciu bogatych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z materiałów roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których prowadzić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że widać więc żyć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole występujące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i ćwiczenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co jest ogromnie obowiązujące w utrzymaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPINIĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą zawierać nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia pewno stanowić złe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą powodować się do stworzenia reakcji alergicznych i zaczynać bóle głowy. Istotne jest, by zwracać uwagę na pochodzenie owoców, przekonuje się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą powodować uczulenia.

Niektórzy mogą stanowić alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie przekazuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na liczną ich budowę w efektach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki owoców mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie reklamuje się ich jedzenia postaciom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo publiczne oraz znacznie rozpowszechnione w polskim kraju, sezon zaczyna się pod koniec miesiąca i trzyma przez cały czerwiec. Można się nimi spożywać bez końca, albo zastosować w kuchni na duże systemy do deserów, wypieków, koktajli, soków czy przetworów do swej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o